Saturday 21 June 2008

Apply Some Pressure Not Missiles

Gezien: Maxïmo Park, 20 juni 2008, Doornroosje

Ter voorbereiding op hun optreden tijdens het Hurricane festival speelt Maxïmo Park vanavond een intieme warm up gig in Doornroosje. Een concertzaal die te midden van de nieuwbouwwoningen als een doorn in 't oog eruit springt. Sinds het in 2005 verschenen debuutalbum A Certain Trigger is Maxïmo Park niet meer weg te denken uit 't festival en clubcircuit. Mede doordat frontman Paul Smith (inclusief bolhoed) met zijn onuitputtelijke bron aan energie elk optreden onvergetelijk weet te maken. Vorig jaar bewees de band tijdens hun optreden in de Melkweg dat ook de nummers van tweede album Our Earthly Pleasures, die op plaat soms wat veilig en eentonig klinken, live moeiteloos omgezet kunnen worden in instant hits. De kleine venue, het broeierige weer en het aankomende derde album lijken bij voorbaat dan ook de perfecte ingrediënten voor een avond Maxïmo Park.

Met Girls Who Play Guitars is het de inzet om knallend van start te gaan, dit lukt echter maar deels. Doordat het geluid bijzonder zacht staat lijkt het even op een mini-playbackshow, de vurige bewegingen van Paul sluiten niet aan met de muziek en de gitaar ontbeert aan kracht. Wellicht toch niet zo gunstig een concertzaal midden in een woonwijk? Gewoon niet te lang bij stil staan en mee gaan met de flow is het devies. Met Graffiti wordt de valse start direct goed gemaakt "I'll do Graffiti if you sing to me in French, what are we doing here if romance isn't dead?" galmt, ondersteund door het publiek, door de hele zaal. De energie die hiervoor leek te ontbreken wordt door de inzet van band en publiek meer dan goed gemaakt. Our Velocity met herkenbare orchel, laat zien dat het de single een jaar na zijn release nog steeds even snel en scherp is. Paul beweegt zich als een bezetene over het podium en is vanavond de blikvanger, hij geeft 200% en ontvangt minstens zoveel terug van het publiek.

Het eerste nieuwe nummer dat vanavond voorbij komt is "Tanned" en gaat volgens Paul over geluk, op het eerste gehoor lijkt het vooral in lijn te liggen met Our Earthly Pleasures. Het nummer is niet onaardig maar klinkt iets te omslachtig en 'volwassen', ook het publiek lijkt niet direct overtuigd. Maar uit de hele setlist blijkt dat Maxïmo Park genadeloos goed aanvoelt hoe ze een publiek in moeten pakken. Oude en nieuwere nummers volgen elkaar perfect en ook de nodige rustpunten halen de snelheid niet uit het optreden. Na een uitstekende uitvoering van uitblinker en vaste waarde Limassol, kondigd Paul aan dat wij nog een laatste keer als Guinea Pig worden gebruikt om vervolgens het tweede nieuwe Questioning in te zetten. Enige lichtpuntje in het langdradige nummer is de gitaarsolo van Duncan. Met The Unshockable wordt deze kleine misstap kort daarna meer dan goed gemaakt "Have we become The Unshockable or have we become The Saddened? Activity is absent, things are looking scarce!". Door direct daarna Going Missing in te zetten wordt het publiek geen moment rust gegund en wordt de set op stijlvollewijze afgesloten.

Het publiek schreeuwt nog één laatste maal voor haar gladiatoren "Maxïmo, Maxïmo, Maxïmo!" als de band terug komt om vol gas de encore te spelen. Nadat de band heeft voorgelezen uit Russian Literature en Books From Boxes volgt het moment waarop het hele publiek heeft gewacht. Apply Some Presure maakt met haar fantastische gitaarsolo, heerlijke drums en het herhalende refrein "What happens when you lose everything? You just start again, you start all over again" ook van deze avond een onvergtelijke.

Herhaling: 10 augustus 2008, Paradiso

6 comments:

Anonymous said...

Mooi verwoord hoe ook ik de avond beleefd heb!

Anonymous said...

Doornroosje ligt al ruim 38 jaar midden in deze woonwijk en ik heb hier al talloze knetterharde (en goede en slechte) concerten gezien. Het feit dat het geluid zacht stond lag toch echt aan hun eigen geluidsman, ik ben na 2 nummers gaan vragen en daarna werd het gelukkig beter. Mooi stukje!

Anonymous said...

Leuke review, maar de auteur is kennelijk nog nooit eerder in Doornroosje geweest. De toon die gezet wordt is een beetje van "ik ken dit kleine zaaltje niet is het wel wat", doornroosje heeft zich in al die jaren al lang bewezen.

Anonymous said...

Haha, ja daar ben ik het ook wel mee eens - Doornroosje verdient iets meer credit dan in deze review gegeven wordt. En ook... "een Doornroosje"? Maar desalniettemin erg goede omschrijving van het concert zelf.

Kevin said...

Om het één ander op te helderen, wil ik voorop stellen dat Doornroosje een heel fijne concertzaal is. Dat Doornroosje al jaren een prominente positie inneemt in 't clubcircuit is mij ook bekend en gezien de sfeervolle zaal is dat ook meer dan terecht :)
Het door mij aangenomen causale verband tussen ligging en geluid blijkt niet juist te zijn, maar leek zeer aannemelijk vooral nu het geluid bij de voorgaande drie Maxïmo Park concerten wel goed c.q. harder stond. Bedankt voor de reacties en feedback.

Anonymous said...

Ik vond het echt een briljant concert. Goeie review ook, maar het mag van mij wel wat positiever, vond het zachte geluid niet zo erg, en vond de engergie die van het podium af straalde echt geweldig.