Friday 4 April 2008

Brain Thrust Mastery brought with Love and Squalor (Concertrecensie)

Gezien: We Are Scientists, Tivoli de Helling 03-04-2008

We Are Scientists veroverde eind 2005 de bovenzaal van Paradiso met hun charme en "rock music of the thoughtful, sometimes epic, often loud, vaguely danceable, implicitly humanist variety". Sindsdien heeft de zegetocht zich voortgezet en volgden optredens in o.a. Ekko, HMH (als voorprogramma van The Kaiser Chiefs) en de Melkweg. Met het nieuwe album Brain Thrust Mastery is We Are Scientists deze maand weer terug in Nederland. Dit album is een stuk minder scherp dan debuut With Love and Squalor. Nummers als Let's See It, Chick Lit en After Hours zijn aardig maar nog altijd een klasse minder dan elk willekeurig nummer op With Love and Squalor. Met het verlies van drummer Michael Tapper en een matig tweede album is het de vraag of We Are Scientists nog steeds weet te overtuigen

Na een in en in triest voorprogramma, verzorgd door 925s, is het meer dan tijd voor We Are Scientists. Keith en Chris stralen van plezier terwijl ze samen met twee tijdelijke bandleden onder luid gegil worden onthaald (Keith schijnt populair te zijn bij zowel het vrouwelijke als mannelijke front). Door te openen met klassieker Nobody Move, Nobody Get Hurt weten ze het publiek meer dan in te pakken. Nadat het publiek tijdens drie oude nummers is opgewarmd is de tijd rijp voor het eerste nieuwe nummer Impatience. Waar dit nummer op plaat aan energie ontbreekt, sluit het live naadloos aan in de lijn van het oude werk. Het tempo wordt naar factor elf verhoogd maar ook Keith is ongeremd en klinkt vele malen agressiever. Het zijn niet alleen deze elementen die een concert van We Are Scientists authentiek maken, vooral de korte anekdotes en woordenwisselingen tussen Keith en Chris zorgen voor een wetenschappelijke ervaring. Nadat Keith zijn bier heeft omgestoten volgt de onvermijdelijke opmerking van Chris over Keith's incontinentie. Maar zonder er nog al te veel woorden aan te besteden wordt Let's See It ingezet, terwijl Keith wetenschap en liefde samenvoegt "If physics dictates means you're going away, just when the pressure's on, alright, Science will just have to surrender to fate, cause I won't let you down, all right" staat het publiek hem bij tijdens meer dan verleidelijke refrein "Oh oh oh, oh oh oh, Oh oh oh, oh oh oh".

De interactie tussen publiek en band verzwakt geen moment, terwijl nieuwe nummers grotendeels worden meegezongen zorgen oude hits keer op keer voor een opgetogen pit. It's a Hit sluit de eerste helft van de avond af en zorgt voor een orkaan van energie die aanvoelt als het legendarische gevecht tussen Mohammed Ali en Joe Frazier. Na een korte adempauze komt de band nog eenmaal terug "dont worry we didn't leave the building just yet". Het is de eer aan The Great Escape om de avond in stijl af te sluiten. Ondanks dat de kracht van het optreden nog steeds in het oudere werk ligt zorgen de nieuwe nummers voor een frisse aanvulling.

i are scientists and i always will be.


8 comments:

Anonymous said...

Nou sorry hoor maar ik vond het voorprogramma dik in orde! En in het begin deed misschien niet iedereen even enthousiast mee, maar later (vooral tijdens het nummer 'Wake Up') zeker wel!

Anonymous said...

De recensie vloeitvoort uit een eigen mening en het is prima als je het door niet mee eens band. 925s maken mijns inziens muziek die werkelijk niets toevoegd en al vele malen is gerecycled. Dat een band naar Nederland verhuisd om hier succes te zoeken zegt al genoeg over de muziek en band. Concurrentie te hevig in Engeland? Daarom het Nederlandse publiek steeds maar lastig vallen met voorprogramma's.. PR technische gezien hebben ze het boekje goed gelezen, op de foto met 'fans', posters met handtekeningen blabla.. Maar besteeds a.u.b. eerst meer aandacht aan de muziek voor dat je het op CD durft te drukken. Dat het publiek los kwam was vooral te danken aan 4 mensen die uit cynisme een pit veroorzaakte. Niet omdat ze de muziek zo goed vonden. Maar nogmaals ik vind het prima als je er wel van genoten hebt, ik constateer louter uit eigen kring en de algemene reactie dat deze band niets toevoegd aan het huidige assortiment bands. Je zal hopelijk zelf ook het verschil aan kwaliteit tussen WAS en ***s gemerkt hebben.

Anonymous said...

Whahaha uit het feit dat 925s royaal uitgejoeld werden toen ze support band voor babyshambles waren blijkt toch wel hoe verschrikkelijk kut ze zijn. Ik ben het dan ook helemaal met kevin eens.

Kevin said...

Ja precies, heel mooi toen het hele publiek Babyshabmles nummers zoals "I Wish" er doorheen begonnen te zingen.

Anonymous said...

Bij het optreden in melkweg kom ik wel wat later binnen wandelen, ik hoef de 925s echt niet voor de 3e keer te zien :|

Anonymous said...

haha das toevallig ik was donderdag ook zelf léuke nrs erdoorheen aan het zingen (H)

Anonymous said...

Maar zelden heb ik zulke onzin gelezen over het voorprogamma. The 925s kregen een fantastisch onthaal, er waren ook een groot aantal mensen speciaal voor het voorprogamma gekomen. Het publiek danste mee en was enthousiast, er zijn velen albums verkocht. Vreemd, ik vraag me af waar al die negativiteit vandaan komt. We Are Scientists zijn erg te spreken over The 925s, reden waarom ze ook voor de derde keer het voorprogamma mochten doen!

Anonymous said...

Jenny heeft gelijk, geen idee waar je het over hebt. Kijk eens op YouTube, dan zul je zien dat het publiek wel degelijk tevreden was met het voorprogamma. Hier een van de vele video's van The 925s in Melkweg die op YouTube geplaatst zijn:

http://nl.youtube.com/watch?v=RN5MBVYA1js